FOTO: Magnus Glans

Framtidens funktioner redan här

Du minns när Tom Cruise viftade med händerna i luften och styrde en dataskärm i Minority Report? Nu är geststyrning verklighet i en ny Skoda utrustad med det senaste infotainmentsystemet.
– Idag går utvecklingen inom det här området i rasande fart. Bilarnas grafiska gränssnitt påminner om datorernas, säger Zakay Halef, Technical Trainer på Volkswagen Group Training Academy i Södertälje.

Din nya bil kan idag själv larma SOS vid krasch, skicka mejl till verkstaden om något går sönder eller messa ägaren om bilen överskrider tillåten hastighetsbegränsning. Bilen hjälper dig även om du vill läsa din favorittidning, få koll på omgivningen med en vass 360-kamera, eller sätta på parkeringsvärmaren via mobilen innan avresa.

Med stora tillvalspaket som Columbus och Infotainment online kan du snabbt få fram var närmaste bensinmack ligger och vilka priser den har, du kan även läsa dina favoritnyheter i bilen samt väderrapporter för alla städer och länder i Europa.

De nya bilarna har integrerade SIM-kort, hotspots som möjlighet och integrerad router.

Räddar liv

I alla nya Skoda är dessutom de tre säkerhetsknapparna, som gör att du med ett knapptryck kan kontakta SOS, verkstaden eller kundtjänst, numera standard. Premiummodeller, som Skoda Superb, har redan utvecklat teknik som räddar liv. Får du exempelvis en stroke och släpper ratten när du kör så varnar bilen 2 gånger, men om du inte rör dig kommer den automatiskt bromsa in helt och vänta 15 sekunder. Om du då fortfarande är inaktiv så larmar bilen automatiskt larmcentralen.

Men det finns fler aspekter av säkerhet. Alla som har barn som nyss tagit körkort känner igen oron när man lånar ut bilen. Håller 18-åringen hastighetsbegränsningarna? Och åker de ens dit de påstod att de skulle åka – eller drar de på fest i en helt annan ort?

Nu berättar din bil om läget.

Via den nya funktionen hastighetsvarning kan du ställa in maxhastigheten och får via en push-notis löpande information när bilen går för fort, eller när bilen åker utanför det område du har satt som ”tillåtet”. Visst – en smart tonåring kan överlista systemet och slå på ”privat läge” så storebror inte ser dem. Men du kommer att få ett mejl som informerar om det.

FOTO: Magnus Glans

WhatsApp i bilen

Att koppla upp din iPhone mot bilen är enkelt. Allt som krävs är en certifierad Apple-USB-kabel så får du tillgång till Apple Car Play och kan använda kartor, svara på meddelanden, och ringa, (standard för Skoda Fullink). Du kan även lyssna på Apple Music och Spotify, eller kommunicera via WhatsApp i bilen, vars display i stort liknar den på din iPhone med välbekanta appsymboler. Självklart styrs allt via Siri medan du kör.

– Tyvärr har Google ännu inte släppt detta för Androider på den svenska marknaden. Men i framtiden kommer alla nya funktioner vara molnbaserade tjänster man kan beställa vid behov.

Den snabba utvecklingen innebär att dagens servicetekniker måste utbilda sig löpande för att hänga med.

– De har en extremt stor utmaning idag. Fabrikerna rusar framåt med den nya tekniken och som servicetekniker gäller det att haka på, för ofta är kunderna pålästa om bilen, säger Zakay.

Extern svart låda

Och det handlar inte längre om att ”skruva med bilar” om man jobbar på verkstad. Snarare krävs ett stort intresse för mobila onlinetjänster, eftersom det handlar om att felsöka uppkopplade tjänster. Till Skoda finns en extern svart låda som hanterar de nya uppkopplade tjänsterna, som trådlös fjärrstyrning av parkeringsvärmaren via mobilapplikationen Skoda Connect.

– När något går sönder skickar bilen automatiskt ett meddelande till serviceverkstaden om att den behöver service. Då kan verkstaden kontakta bilägaren på det sätt som ägaren valt att bli kontaktad. Du slipper sitta i telefonkö, och verkstaden kan rycka ut direkt när det är akut.

Den nya tekniken går framåt allt snabbare.

– Jag gissar på att vi inom 5 års tid har lagliga självkörande bilar i Sverige, säger Zakay Halef.

3 knappar som räddar liv

Sedan den 1 april 2018 är det lagkrav på att alla EU-sålda bilar efter generations-, och modellskifte, automatiskt larmar vid krasch, samt har manuell uppringning. I exempelvis Skoda är det redan standard på alla nya modeller.

FOTO: Magnus Glans

1. SOS-knappen. När din bil kraschar skickar SOS Alarm automatiskt ut hjälp till bilen, oavsett om du svarar eller inte. Tack vare ny teknik har de redan information om var du befinner dig, i vilken bil, i vilken riktning bilen står och hur många personer som sitter bältade i bilen. Finns spädbarn med i bilen kan nödsamtalet prioriteras upp.

2.  Skiftnyckelknappen. Knappen med en skiftnyckel på är kopplad till din mobilitetsgaranti och ger servicetjänster 24/7. Vid problem ordnas bärgare, hyrbil och hotell, förutsatt att du servar bilen enligt serviceplanen (förlängd mobilitetsgaranti ingår i servicekostnaden). Lyser t.ex. motorvarningslampan skickas automatiskt ett meddelande iväg till din serviceverkstad.

3. Kundtjänstknappen. Har du frågor över din bil och hur den fungerar? Glömt bort hur du kopplar upp din mobil mot Bluetooth? Tryck bara på knappen så får du svar av kundtjänst mån-fre mellan 08-21. Allt du behöver ge dem är ditt registreringsnummer så hjälper de dig med resten.

Zakay Halef. FOTO: Magnus Glans
Publicerat: 25 juni, 2018 Senast ändrad: 23 oktober, 2018
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.