FOTO: Shutterstock

Köpa bilbarnstol? Tänk på det här!

Som förälder vill man helst välja den bästa och säkraste barnstolen till sitt barn, men det kan vara svårt att hålla reda på alla regler. Vi har därför samlat aktuella rekommendationer, samt några tips och råd inför köpet av bilbarnstol.

I Sverige är det lag på att alla som är kortare än 135 cm måste använda någon typ av skyddsanordning i bilen; babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.

BABYSKYDD: 0–9 månader eller upp till 13 kg

Babyskydd är de minsta bilbarnstolarna och kan användas när barnet är nyfött fram till 6–9 månader eller upp till att barnet väger 13 kg. Tänk på att inte luta babyskyddet mot instrumentpanelen eller sätet framför.

Babyskyddet ska monteras med bilens trepunktsbälte.

När barnet själv kan sitta stadigt kan man börja använda en bakåtvänd bilbarnstol. Babyskyddet är urvuxet när barnet väger över 13 kg eller när huvudet når upp till ryggstödets kant.

BAKÅTVÄND BILBARNSTOL: 0–5 år eller upp till 25 kg

Små barn ska åka bakåtvänt för optimal säkerhet till och med minst fyra års ålder, men helst ännu längre. Ur krocksäkerhetssynpunkt är det lika säkert att placera barnet bakåtvänt i fram- eller baksäte, förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. Sidokrockkudde och sidokrockgardin utgör ingen fara för barn i bakåtvänd bilbarnstol. Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när en tredjedel av barnets huvud sticker upp över ryggstödet (ungefär i höjd med barnets ögon) eller när den övre viktgränsen passerats.

BÄLTESSTOL: 5 år upp till 12 år eller 15–36 kg

Större barn åker säkrast i bältestol, bälteskudde eller integrerat barnskydd och placeras i bakre eller främre passagerarsätet – förutsatt att framsätets krockkudde är urkopplad. Bältesstolen hjälper till att anpassa bilens trepunktsbälte så att axelbandet leds över bröstkorgen så nära halsen som möjligt, och ser till att höftbandet inte tränger in i magens mjukdelar.

BÄLTESKUDDE: 8–12 år eller 15–36 kg

Bälteskudde används av de äldre barnen. Barnet ska vara minst 140 cm vid placering framför en aktiv krockkudde om inte biltillverkaren har andra rekommendationer.

P.S. Tänk på att barnet ska sitta så upprätt som möjligt i stolen utan att huvudet åker fram när barnet somnar. För små barn bör man sträva efter att ha max 30–35 graders lutning och en lagom lutning för större barn ligger ofta kring 5–15 grader.  Graden av lutning varierar mellan olika stolar. D.S.

Fakta: Isofix

Sedan 2004 är det varit krav på att alla bilar ska vara utrustade med ISOFIX, som är en internationell standard för att fästa bilbarnstolar. Isofix är en lättare typ av montering där bilens Isofixfästen används – en bygel mot sätets rygg och stödben vid placering i baksätet. En färgindikator visar om stolen placerats rätt och på så sätt minimeras risken för felmontering. Isofix-stolar är avsedda för barn upp till fyra års ålder.

Visste du att…

  • I bilen räknas alla under 15 år som barn.
  • Risken att skadas i en framåtvänd bilbarnstol är fem gånger högre än i en bakåtvänd.
  • En bakåtvänd bilbarnstol har en skadereducerande effekt på ca 90 procent. Motsvarande för en framåtvänd bilbarnstol är ca 60 procent eftersom nackmuskulaturen på små barn inte klarar de krafter som uppstår vid en eventuell krock eller häftig inbromsning.
  • Läkare och forskare rekommenderar att barn ska använda bältesstol eller bälteskudde tills de är 10–12 år, på grund av att barnens höftkammar inte är färdigbildade förrän då. Med en bälteskudde styrs midjebältet ner mot ljumskarna, vilket förhindrar att bältet ger barnet inre skador vid en olycka.
Publicerat: 7 juli, 2017 Senast ändrad: 10 april, 2019
Skrivet av redaktionen

Vi i redaktionen är erfarna biljournalister och bilentusiaster som här samlar all information bilägare kan ha nytta utav.

Relaterade artiklar